Whiskyprovning # 6 provningar för Nybörjare & Konnässörer

DET ÄR INGEN ÖVERDRIFT att påstå att få drycker väcker så mycket entusiasm och nyfikenhet som Whisky. Och oavsett om du tillhör den nyfikna nybörjarkategorin eller den luttrade samlarnörden, så finns det gott om utmärkta Whiskyprovningar att upptäcka. Här följer 6 stycken populära alternativ.

# 1. Grundläggande Whiskyprovning
Målsättningen med just den här provningen är få ta del av den variationsrikedom och skönhet som döljer sig whiskyns värld. Provningsledaren berättar om de olika begreppen i whiskyvärlden, historiken och hur de olika tillverkningsprocesserna skiljer sig åt, samtidigt som man får dofta, smaka och…ja, uppleva denna ädla dryck.

Hemsida: Liveit.se
Pris för 1: 449 kr
Pris för 2: 845 kr
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (81 röster, snitt: 3,16 av 5)

Loading...

# 2. Provning för två personer
Under ledning av en erfaren whiskyexpert provar sig deltagarna fram i whiskydjungeln för att reda ut vanliga (och ovanliga) begrepp i whiskyns universum. Det exakta temat för provningen kan variera från gång till gång, men du kan alltid vara säker på att få en sak: att få utforska livets dryck med alla dina sinnen!

Hemsida: Upplevelsepresent.se
Pris för 1: N/A
Pris för 2: från 780 kr
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (54 röster, snitt: 3,35 av 5)

Loading...

# 3. Upplev Livets Vatten
Namnet Whisky har usprung i gaeliska Uisgebeatha, som betyder ”livets vatten”. Och trots att denna dryck i sin grund egentligen ”bara” korn, vatten och jäst, är variationsrikedomen av smak, färg och doft närmast oändliga. Under den här provningen får du bland annat titta närmare på Whiskyns historia, framställning och smakvariationer.

Hemsida: Greatdays.se
Pris för 1: 495 kr
Pris för 2: 990 kr
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (98 röster, snitt: 3,92 av 5)

Loading...

# 4. Provning i Stockholm för 1 eller 2
Under den här provsessionen ligger stort fokus på att lära känna dryckens mångbottnade karaktärer. Provningen leds av en hängiven whiskyfantast och äger rum i en genuin ölkällare i Gamla Stan. Själva provtillfället tar cirka två timmar i anspråk och du kommer få testa (minst) 5 olika sorter under kvällens gång. Tilltugg ingår också.

Hemsida: boxexperience.com
Pris för 1: 420 kr
Pris för 2: 840 kr
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 röster, snitt: 3,07 av 5)

Loading...

# 5. För den engagerade Whiskyälskaren
Tillhör du den (alltjämt växande) grupp av människor som verkligen älskar Whisky? Vill du lära dig mer om historik, framställning, och varför denna ädla dryck smakar och doftar som den gör? Då är detta en perfekt provning för dig! Det krävs heller inga förkunskaper – ett öppet sinne, entusiasm och nyfikenhet räcker gott.

Hemsida: Zuperbox.se
Pris för 1: 599 kr
Pris för 2: 1198 kr
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 röster, snitt: 3,08 av 5)

Loading...

# 6. En paket med flera smakupplevelser
Kanske har du tänkt ge bort den här provningen i present? Då är en smartbox med fokus på smak och dryck ett bra alternativ istället för att ge bort en ”färdig”, enskild provning. En Smartbox är i grunden ett presentkort till massor av olika upplevelser (40 st) – bland annat Whiskyprovning (men också vinprovning, ölprovning och flera andra smakupplevelser).

Hemsida: se.smartbox.com
Pris för 1: 795 kr
Pris för 2: N/A
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 röster, snitt: 2,86 av 5)

Loading...

Familjära fakta & Kuriosa om Whisky

  • Ett vanligt ”fel” är att dricka Whisky med is. Gör inte det. Is dämpar smakupplevelsen, både genom att ”döva” din smakpalett och hämma frigörelsen av dryckens naturliga smakaromer.
  • En vanlig källa till förvirring är det här med stavningen. Principen är enligt följande. Whisky = från Skottland. Whiskey = från alla andra länder.
  • Ungefär 90 procent av världens samlade Single Malt Whisky kommer från Skottland. Det finns idag cirka 5000 olika sorter.
  • En oöppnad whsikyflaska kan hålla sig i runt 100 år.

Comments are closed.